روان درمانی

آشنایی با روان درمانی و تکنیک های آن

روان درمانی تکنیکی است برای درمان اختلالات روانی، هیجانی، انواع اختلالات شخصیتی، اعتیاد، ناهنجاریهای رفتاری و سازگاری با استفاده از گفتگو که در فرایند گفتگو، به بررسی همچنین ارزیابی تخصصی در رابطه به فرایند فکر، احساسات، عواطف، گفتار، رفتار و… به شکل دقیقی توسط روانشناس انجام می‌گیرد.

متاسفانه در کشور ما تعداد محدودی از افراد به مقوله روان توجه می‌کنند بطوریکه رفتن پیش روانشناس را عیب و کسر شان می‌دانند غافل از اینکه نیمی از مشکلات و انحرافات اجتماعی ریشه در مشکلات روانی همچنین عاطفی افراد جامعه دارد.

روان درمانی یا درمان روانشناختی عملکردهاییست که زیر نظر پزشک به سلامت روان، افکار، عواطف همچنین بهبود روابط و مهارتهای اجتماعی فرد کمک کرده و به آن بهبود می بخشد. بطورکلی روان درمانی با استفاده از روشهای روانشناختی مبتنی بر تعامل شخصی با افراد به وی در تغییر رفتار و غلبه بر مشکلات کمک می‌کند. به بیان ساده‌تر روان درمانی برای افرادی کاربرد دارد که دچار انواع مختلفی از بیماریهای روانی و اختلالات عاطفی باشند.

در این مبحث در وب سایت مرکز بستری بیماران روانی مزمن نواندیش تلاش ما و همکارانمان ارائه مطالبی دقیق در مورد مشکلات روانی، روان درمانی همچنین انواع درمان می‌باشد تا یارای شما عزیزان باشیم.

انواع تکنیک های روان درمانی

1- روانکاوی

روانکاوی در اختلال های اضطرابی، تفکر وسواسی، رفتار وسواسی، کژکاری های جنسی، اختلالات هیجانی در کودکان و نوجوانان همچنین دیگر اختلات شخصیتی کاربرد دارد. با روانکاوی الگوهای رشد قدیمی که بر عواطف ابتدایی زندگی مبتنی است را به صورت بنیادین تغییر می‌دهد.

2- روان درمانی حمایتی

روان درمانی حمایتی پشتیبان موقتی برای فردی است که دچار ضعف و نارسایی می‌باشد. این روش درمانی برای افرادی موثر است که در یک بحران حاد یا حالت آشفتگی به سر می‌برند مانند کسانی که دچار واکنش‌های سوگ، بیماری، طلاق یا بیکاری یا قربانی اعمال جنای ، سوء رفتار و بلایای طبیعی یا تصادف شده‌اند. هدف از اجرای این روش روان درمانی به تعادل نسبی رساندن بیمار همچنین تلاش در جهت کنترل و تثبیت علایم فرد می‌باشد.

3- روان درمانی گروهی

از روش روان درمانی گروهی برای افرادی که سو مصرف مواد یا اختلال روانی شدید مانند اختلال عاطفی دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد بدین صورت که در این گروه ها اطلاعات صحیح رد و بدل می‌شود. افراد همدیگر را حمایت کنند همچنین در تسکین درد به یکدیگر کمک می‌کنند.

4- شناخت درمانی

روش شناخت درمانی در کوتاه مدت بصورت سازمان یافته انجام می‌شود که در این روش روان درمانی فرد و درمانگر هر دو با هم فعالانه می‌کوشند تا به نتیجه مطلوب برسند. برای افرادی کاربرد دارد که دچار افسردگی، پانیک، وسواس فکری و اختلال شخصیت شده‌اند. بطوریکه بر حالتهای عاطفی و الگوهای رفتاری فرد تاثیر می‌گذارد.

5- رفتار درمانی

رفتار درمانی جهت درمان بیمارانی کاربرد دارد که نیاز به تغییر رفتار دارند تا کیفیت زندگیشان بهبود یابد بدین صورت که از روشهای حساسیت زدایی، آرام سازی روانی، مواجه سازی، غرقه سازی همچنین جرات آموزی استفاده می‌کنند تا به فرد بهبودی ببخشند.

6- درمان انسان گرایانه

این روش روان درمانی در جهت ترغیب بیمار به مثبت اندیشی در مورد خود تلاش دارد بدین صورت که به بیمار کمک می‌کند تا به خود آگاهی برسد همچنین نگاه مثبت تری به خود داشته باشد.

7- زوج درمانی

این نوع برای زوجین کاربرد دارد بطوریکه زوجین را وادار می‌سازد در کنار هم بر مشکلات چیره شوند و به یکدیگر کمک کنند.

روشهای مورد استفاده در کنار روان درمانی

1- روان درمانی به کمک حیوانات جهت ایجاد احساس آرامش همچنین کنار آمدن با آسیب روحی

2- هنر درمانی مانند نقاشی، رقص، موسیقی، شعر و…

3- بازی درمانی بیشتر برای کودکان کاربرد دارد تا عواطف و احساسات خود را بشناسند همچنین در حین بازی در مورد آن صحبت کنند.

روان درمانی در رفع چه مشکلاتی کاربرد دارد؟

1- اختلالات اضطراب: وسواس فکری و عملی، فوبیاها، حملات پانیک، اختلال استرس پس از سانحه.

2- اختلالات خلق‌وخو: اختلالاتی مانند اختلال دوقطبی یا افسردگی

3- اعتیاد: اعتیاد به الکل، مواد مخدر یا قمار کردن

4- اختلالات خوردن: مشکلاتی نظیر بی اشتهایی یا پرخوری عصبی

5- اختلالات شخصیتی: اختلال شخصیت مرزی یا اختلال شخصیت وابسته

6- اسکیزوفرنی: اختلالات روان پریشی

7- رفع تضادها: تضادهای موجود بین فرد با همسرش یا دیگران

8- رهایی از اضطراب و استرس. برای کنترل استرس به شما پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط با این مبحث را در سایت استاد “امیر اسماعیل زاده” مدرس و کوچ مباحث توسعه فردی و مهارتهای ارتباطی مطالعه نمایید.

9- مواجهه با تغییرات سخت زندگی: طلاق، از دست دادن شغل یا عزیزان

10- مدیریت واکنش‌های ناسالم: خشم، خشونت جاده‌ای در رانندگی یا رفتارهای انفعالی تهاجمی

11- مواجهه با بیماری‌های سخت و مزمن: دیابت، سرطان یا سایر دردهای مزمن و بلندمدت

12- بهبود یافتن از سوءاستفاده جنسی یا فیزیکی یا مشاهده چنین صحنه‌ها یا وقایعی

13- مواجه شدن با مشکلات جنسی

14- اختلال خواب : بهبود بی‌خوابی یا زیادخوابی

جهت کسب نتیجه بهتر در روان درمانی چه باید کرد؟

• با روان درمانگر راحت باشید

• در تصمیم گیری و روند روان درمانی مشتاق و فعال باشید.

• صادق و رو راست باشید.

• به برنامه ی درمانی خود متعهد بوده

• انتظار نتیجه ی فوری نداشته باشید.

• گزارشی از وضعیت خود در طول درمان تهیه نمایید در صورت موثر نبودن روان درمانی حتما این موضوع را با روان درمانگر در میان گذارید.