حرفه آموزی

حرفه آموزی بیماران روانی چیست؟

حرفه آموزی آموزش مهارتها، کارهای دستی همچنین توانایی‌هایی گفته می‌شود که افراد معلول ذهنی به آن نیاز دارند تا وارد جامعه و بازار کار شوند. بطور کلی حرفه آموزی به خدماتی گفته می‌شود که به افراد دارای معلولیت حسی حرکتی، ذهنی، اختلالات اسکیزوفرنی همچنین اختلالات روانی در جهت دستیابی به مهارتها و توانمندیهای لازم برای آماده سازی و دستیابی به اشتغال ارائه می‌شود.

بعبارتی دیگر نگهداری بیماران روانی شامل ارائه مراقبت و پشتیبانی به افرادی است که با مشکلات روانی مواجه هستند. در این حرفه، فرد نیازمند برخورد صحیح با بیماران روانی، فهم مناسب از اختلالات روانی، مهارت‌های ارتباطی و تفهیم مسائل روانشناختی است.

در واحد حرفه آموزی مجموعه ای از خدمات آموزشی و توانبخشی را به توانخواهانی که توانایی دریافت آموزش لازمه را دارند به وسیله‌ی آموزشهای مرحله ای جهت کسب آمادگی شغلی به مددجو ارادئه می‌دهند. 

معلولین ذهنی یا جسمی افرادی هستند که در جامعه به حاشیه‌ی زندگی رانده شده اند بطوریکه در دوران جوانی بیکار/ خانه‌نشین می‌شوند همچنین کاری برای آنان وجود ندارد زیرا آموزشهای مراکز رسمی برای این افرد مناسب نیست. مراکز مخصوص به این افراد تنها سواد خواندن و نوشتن یا کارهای ساده را آموزش می‌دهند. در همین راستا برخی موسسات از جمله مرکز بستری بیماران روانی مزمن نواندیش تلاش دارد با روش حرفه آموزی آموزش های لازم را به این افراد بدهد تا بتوانند آینده‌ی حرفه‌ای همچنین استقلال نسبی داشته باشند.

در این مبحث تلاش داریم شما را با حرفه آموزی، کاربرد حرفه آموزی همچنین شرایط آن آشنا سازیم تا یارای شما دوستان گرامی باشیم.

واحدهای پیش حرفه ای

افراد دارای معلولیت ذهنی و جسمی اغلب توانایی ترخیص همچنین استفاده از خدمات مراکز روزانه را ندارند به همین دلیل تا زمانی که حداقل توانایی را برای احراز شرایط شغلی مشخص کسب نکرده‌اند در واحد پیش حرفه‌ای می‌مانند مگر اینکه قیم آنها تقاضای ترخیص دهد یا مددجو قابلیت انتقال به واحد حرفه آموزی را کسب نماید.

دسته بندی افراد معلول ذهنی و جسمی

مددجو :

افراد کم توان ذهنی شدید، افراد دارای اختلالات طیف اوتیسم شدید، افرادی که توانایی حضور در مراکز حرفه آموزی و آماده سازی مستقیم حرفه ای را نداشته باشند در بخش پیش حرفه‌ای پذیرش می شوند.

توانخواه :

افراد دارای ناتوانی ذهنی یا جسمی که توانایی آموزش را دارند با عنوان توانخواه در بخش حرفه آموزی پذیرش شده و با تفکیک نوع و شدت معلولیت دسته بندی می شوند.

شرایط لازم برای ورود به بخش حرفه آموزی

1- برخورداری از سلامت عمومی

2- فرد مددجو بتواند آموزش های آماده سازی را طی نماید

3- استقلال کافی در مراقبت از خود داشته باشد

4- عدم وجود مشکلات رفتاری و اخلاقی غیر قابل اصلاح

5- سن حداقل 14 و حداکثر 35 باشد

6- برخورداری از توانایی جسمی حرکتی مناسب با حد حرفه مورد نظر

اهداف بخش حرفه آموزی بیماران روانی

1- کشف و رشد توانمندی های مددجویان

2- جبران ناتوانی ها و نقایص شناختی، حرکتی، اجتماعی مددجو

3- آماده سازی مددجو جهت کسب استقلال نسبی در حرفه و فعالیت های اجتماعی

4- فراهم آوردن امکان ادغام مددجویان دارای ناتوانیهای هوشی در جامعه

5- فعال کردن خانواده های مددجویان جهت تصمیم گیری، همکاری جهت آموزش، تعیین اهداف و…

مراحل پذیرش در بخش حرفه آموزی

1- ارزیابی اولیه :

شامل بررسی و ارزیابی سطح رشدی مددجو از نظر رشد هوشی، حرکتی، اجتماعی، شناختی همچنین توجه به توانایی ها و محدودیتها

2- دوره آزمایشی :

خدمات کاردرمانی و گفتاردرمانی با هدف آمادگی مددجو جهت حرفه آموزی، ارتقای مهارتهای حرکتی همچنین آشنایی با محیط

3- ارزیابی دوره ای :

پس از هر دوره آزمایشی مددجو مورد ارزیابی قرار می‌گیرد تا در صورت بروز مشکلات رفتاری غیر قابل اصلاح به بخش پیش حرفه‌‌ای بازگردانده شود.